Schoorsteenveger

Beoordeling door klanten: Schoorsteenveger RB Service op Google

Schoorsteen renovatie

Een te grote schoorsteen leidt tot afkoeling van de rookgassen. Dit zorgt voor een slechte verbranding. Ook kan dit leiden tot condensatieproblemen.

Als de dichtheid van het rookkanaal niet meer gegarandeerd is, dan is het best om de schoorsteen te voorzien van een inox rookkanaal. Dit kan door het plaatsen van een flexibel rookkanaal (schoorstenen met een knik) of met vaste inox buizen als het kanaal loodrecht is.

De voordelen van een inox rookkanaal zijn groot

  • gegarandeerde luchtdicht volgens de norm
  • Condensatie krijgt geen kans
  • Een inox rookkanaal warmt sneller op, hierdoor komt de trek sneller op gang.
  • Makkelijk in onderhoud

Voor het plaatsen van een inox rookkanaal dient wel een inspectie vooraf te gaan. Er moet genoeg ruimte zijn in het oude kanaal. Ook dient de staat van de oude schoorsteen bekeken te worden. Indien er creosoot aanwezig is moet dit eerst worden uitgefreesd. Anders bestaat er het risico op brand tussen de nieuwe en oude schoorsteen.

Als er nog geen schoorsteen aanwezig is, is het mogelijk om een dubbelwandig inox rookkanaal tegen de gevel te plaatsen. In korte tijd beschik je over een brandveilige geïsoleerde schoorsteen.

Gratis Offerte Schoorsteenrenovatie

Metsel/voegwerk en dekstenen

Ontbrekende voegen zijn een slecht teken. De schoorsteen wordt poreus en gaat meer vocht opnemen. Elke winter gaat dit vocht vriezen. Dit zet uit en nog meer voegen gaan los komen. Tijd voor een grondige renovatie. Meestal liggen de bovenste steen lagen ook los.

Het best is om alle losse stenen en voegen te verwijderen. Kapotte stenen kunnen vervangen worden. De voegen worden terug opgevoegd met hoogwaardige mortel.

Het best is om de inwendige staat van het kanaal ook te inspecteren. Een mooie buitenkant garandeert immers geen veilige werking.

Als afwerking kan best een deksteen geplaatst worden. Zo blijven de stenen beschermd tegen overvloedige regen. Een oversteek van 5 cm met ingewerkte druiprand zorgt voor een correcte afwatering. Het inwendige rookkanaal wordt waterdicht afgewerkt in de deksteen.

Als de oude deksteen betonrot vertoont dient deze te worden vervangen. Het ijzer in de beton gaat roesten. Dit zorgt voor een uitzetting waardoor de beton barst. Het water vindt sneller zijn weg en gaat een verdere aftakeling versnellen.

Ook moet de deksteen soms aangepast worden als er een nieuw toestel wordt geplaatst. Moderne gasketels nemen immers ook hun lucht van buitenaf. Dikwijls wordt dit gerealiseerd door de ruimte tussen de oude schoorsteen en de nieuwe rookgasafvoer voor de gasketel. Echter, als de deksteen niet aangepast is bestaat er kans op recirculatie.

Sommige installateurs boren dan een gat door de beton om de uitmonding van gas boven de deksteen te laten uitkomen. Als dit niet zorgvuldig wordt afgewerkt dan gaat dit betonrot in de hand werken. Ook is het mogelijk dat er nog een tweede schoorsteen van bijvoorbeeld een houtkachel onder de deksteen plaatsvindt. Dit dient dan ook verhoogt te worden. Anders gaat de gasketel alsnog de uitlaatgassen van de houtkachel aanzuigen als verse lucht. Om dit risico op co vergiftiging te vermijden is het belangrijk de hele installatie te herbekijken.

Hieronder twee praktijkvoorbeelden:

Hier werd de stookolieketel vervangen door een gascondensatie ketel. Er werd een nieuwe buis geplaatst. Bij installatie hiervan zij de installateur tegen de klant dat de bovenste lagen volledig los lagen en vervangen moesten worden.

RB Service werd gecontacteerd voor dit uit te voeren. Echter heeft de installateur niet gemeld dat de houtkachel wel verhoogd moest worden. Anders bestaat immers het risico dat deze uitlaat terecht komt in de luchttoevoer van de ketel.

Wij hebben de slechte lagen afgebroken en opgemetseld. De oude voegen zijn uitgeslepen en vervangen voor een mooi geheel. Als laatste is een deksteen gestort. De gasketel heeft een speciale kap gekregen die eigen recirculatie tegen gaat. De houtkachel is met 50 cm verhoogd om voldoende afstand te hebben tot de gasketel.

Hier was al reeds een condensatiegasketel geplaatst. Er was geen speciale kap voorzien. Los van de recente installatie was er regeninslag in een ongebruikt kanaal. De verhuurder heeft toen een dakwerker laten komen. Deze heeft de deksteen geplaatst.

Doordat er onvoldoende aandacht is geschonken aan de schoorsteenwerking is hier een gevaarlijke situatie ontstaan:

De condensatierookgassen komen onder de deksteen uit. Deze gaat voor vocht zorgen onder de deksteen. In combinatie met het roet van de kachel gaat dit samen plakken.

Ook was er een rooster geplaatst over de kanalen, om vogelnesten tegen te gaan. Echter was de maaswijdte veel te klein, en dit was nog eens een stuk over de uitlaat van de houtkachel dubbel gelegd. Gevolg: de rooster was direct toegeslibd waardoor er onvoldoende trek was.

Doordat de schoorsteen ook nog eens te laag was ten opzichte van de nok kwam bij gebruik van de houtkachel de rook terug binnen via de ongebruikte schacht en de schoorsteen naar de gasketel. Als kers op de taart waren de zijopeningen aan de deksteen te klein gedimensioneerd. Deze moet minstens hetzelfde oppervlakte hebben als het oppervlakte van alle schoorstenen samen geteld.

De enige reden dat de gasketel bleef werken was omdat de opening na plaatsing nooit was dichtgemaakt. Hierdoor nam die zijn lucht vanuit de kelderruimte, hoewel het verplicht is deze luchtdicht van de woning te monteren. Anders was hier ook nog is recirculatie ontstaan door de deksteen.

RB service heeft hier, na een grondige inspectie, de schoorsteen gerenoveerd. Eerst is het metselwerk en de inwendige kanalen verhoogd, om zo op gelijke hoogte met de nok te komen. Daarop is een deksteen geplaatst. Het kanaal van de cv ketel is afgewerkt met een speciale kap. De schoorsteen van de houtkachel is verhoogd om ver genoeg uit te komen, ten opzichte van de gasketel.

Inspectie voor VME/Syndicus

Als syndicus/ VME is het technisch beheer van de gebouwen een hele uitdaging. Vooral de schoorsteen is een complex gegeven. De schoorsteen zelf is gemeenschappelijk en dient onderhouden te worden door de VME.

De cv ketels zijn eigendom van de bewoners. Als er een oude HR ketel kapot gaat kan deze niet zomaar vervangen worden door een nieuwe condensatieketel. De schoorsteen moet eerst aangepast worden. Echter houdt dit dikwijls in dat alle bewoners ook mee de cv ketel moeten vervangen. Oude HR ketels en nieuwe condensatieketels op een oude schoorsteen kan immers aanleiding geven tot CO vergiftiging. De schoorsteen dient waarschijnlijk ook aangepast te worden.

Dikwijls wordt er pas over nagedacht als er 1 ketel kapot gaat. Maar dan moet er een overeenkomst gevonden worden tussen alle bewoners. Als er 1 dwars ligt, dan schuift het op de lange baan. Echter zit de andere bewoner in de kou.

Het is best deze situatie op voorhand grondig voor te bereiden. Als eerste begint dit met een grondige inspectie.

Welk appartement zit op welke schoorsteen? Wat voor type schoorsteen is dit? Is het mogelijk deze aan te passen voor overdruk of is er een grondige renovatie nodig?

Indien een renovatie nodig is, is er genoeg ruimte om de oude schacht te gebruiken? Indien niet dient er misschien een nieuwe technische koker gebouwd te worden.

Dit zijn moeilijke dossiers waarbij veel specifieke technische kennis vereist is. Het best kan dit begeleid worden door een externe partij, zoals RB Service. Met de huidige verstrengingen op het vlak van verwarmingsketels is het best hier nu aan te beginnen. Als er een datum komt waarop ook de gasketel niet meer vervangen mag worden, wordt dit zo mogelijk nog complexer. Het kostenplaatje zal dan onvermijdelijk hoger oplopen.

Indien men dit probleem nu aanpakt met de juiste kennis en middelen, dan kan men weer gerust zijn voor 15- 20 jaren.

Maak een afspraak

Heeft je schoorsteen nood aan een renovatie?

Is het tijd om je schoorsteen te laten renoveren? Wie een open haard heeft, weet dat de schoorsteen een vitaal onderdeel vormt. Warme lucht verlaat de woning immers via de schoorsteen en daarom kan je deze maar beter goed onderhouden. Iedereen weet wel dat hij op tijd en stond zijn schoorsteen moet laten reinigen, maar soms is een schoorsteenrenovatie aan de orde.

Met een schoorsteenrenovatie vermijd je schade en woningbrand

Het eerste signaal dat je schoorsteen gerenoveerd moet worden, zijn bakstenen die afbrokkelen of zelfs loskomen. Deze kunnen ernstige schade veroorzaken aan jouw woning. Als je echt pech hebt, kan dat ook voor lichamelijke schade zorgen. Een ongeluk is nu eenmaal snel gebeurd.

Daarnaast kan een versleten schoorsteen ook voor woningbrand zorgen. Vaak zijn verborgen gebreken de zaken die voor een woningbrand zorgen. Rook die de open haard of woning niet of niet op correcte wijze kan verlaten, kan al snel voor woningbrand zorgen. Warmte stapelt zich dan op en dan ontstaat er een gevaarlijke situatie. Jaar na jaar zien we woningen in vlammen opgaan vanwege dit probleem.

Met een schoorsteenrenovatie kan je al deze problemen vermijden.

Ben je niet zeker of er iets aan de hand is?

Wanneer je vermoedt dat je schoorsteen te lijden heeft onder achterstallig onderhoud of foutieve aansluitingen, is een schoorsteeninspectie aangeraden. Het kan zelfs voorkomen dat jouw verzekeringsmaatschappij je hiertoe verplicht. Naast het vegen en renoveren van je schoorsteen, kunnen wij ook een camera-inspectie uitvoeren.

Met een geavanceerd camerasysteem bekijken we de binnenkant van je schoorsteen- of ventilatiekanaal. Hierbij gaan we op zoek naar knelpunten, verstoppingen en beschadigingen, allemaal zonder dat er iets opengebroken moet worden. Op basis van deze inspectie kunnen wij je informeren en adviseren.

Wat is er allemaal mogelijk?

  • Plaatsen van inox rookkanalen
  • Uitslijpen en opvoegen van de schoorsteen
  • Kleine herstellingen van het metselwerk
  • Plaatsen van deksteen
  • Waterdicht maken van de schoorsteen

Schoorsteenrenovatie in de nabije omgeving van Lommel

Als lokale betrouwbare schoorsteenveger zijn we actief in gans de provincies Limburg, Antwerpen en Noord-Brabant. Verdere verplaatsingen kunnen ook een offerte aanvragen.

Zo staan we in voor het reinigen van schoorstenen en schoorsteen renovatie in diverse gemeentes en randgemeentes waaronder Lommel, Mol, Balen, Leopoldsburg, Postel, Hechtel-Eksel, Peer, Hamont-Achel, Bocholt, Herent, Kleine-Brogel, Bree, Pelt, Kinrooi, Oudsbergen, Houthalen-Helchteren, Heusden-zolder, Beringen, Tessenderlo, Ham, Lummen, Retie, Dessel, Arendonk, etc.

Offerte Aanvragen

GRATIS PRIJSAANVRAAG

Met plezier bezorgen wij je een gratis offerte die afgestemd is op jouw vereisten.

Nu Bellen