Schoorsteenveger

De 4 Pa-test: Zorgen voor voldoende verbrandingslucht bij een haard

Een haard kan een gezellige en warme sfeer in huis creëren. Maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de haard op een veilige manier wordt gebruikt. Een van de essentiële aspecten daarbij is het zorgen voor voldoende verbrandingslucht. Wanneer een haard en een afzuigsysteem tegelijkertijd worden gebruikt, kan er namelijk te veel negatieve druk in de kamer ontstaan, wat kan leiden tot tegendruk van het uitlaatgas. Dit kan gevaarlijke situaties veroorzaken, zelfs met dodelijke afloop. Om dit te voorkomen, is het noodzakelijk om bewijs te leveren dat deze tegendruk niet te groot wordt.

4PA Test

Een manometer met hoge resolutie micro-druksensoren biedt de mogelijkheid om dit bewijs te leveren door middel van de 4 Pa-test. Met behulp van twee even lange, flexibele capillaire slangen wordt het drukverschil tussen de opstelruimte van de haard en de buitenlucht of het trappenhuis gemeten wanneer zowel de haard als het luchtafzuigsysteem gelijktijdig worden gebruikt.

Bij aanvang van de meting dienen alle ramen en buitendeuren gesloten te zijn. Vervolgens worden zowel de haard als het luchtafvoersysteem (zoals een ventilatie- of afzuigsysteem) op hoogstand ingeschakeld. Als er in deze startsituatie geen uitlaatgassen ontsnappen (wat kan worden vastgesteld met bijvoorbeeld een dauwspiegel), kan de 4 Pa-test worden uitgevoerd. De Wöhler DP 600 drukmeter biedt een ingebouwde meetprocedure hiervoor. Een capillaire slang wordt naar buiten gelegd via de deursponning of raamafdichting, terwijl de tweede slang in de opstelruimte blijft.

Nadat de 4 Pa-test op de DP 600 is gestart, verschijnt de drukcurve grafisch op het display. Vervolgens wordt gedurende 30 seconden een raam/deur geopend om de nullijn te registreren. Daarna wordt het raam/deur gedurende nogmaals 30 seconden gesloten, waardoor er negatieve druk ontstaat en gemeten kan worden. Deze procedure wordt minimaal drie minuten lang herhaald.

Als het drukverschil als gevolg van het openen en sluiten van het venster niet meer dan 4 Pa bedraagt, betekent dit dat de haard voldoende verbrandingslucht krijgt, zelfs onder ongunstige omstandigheden. Hierdoor kan worden geconcludeerd dat de opstelling van de haard als veilig beschouwd mag worden.

Deze test is vooral belangrijk voor mensen die een haard hebben en tegelijkertijd gebruikmaken van een afzuigsysteem in hun huis. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat beide systemen goed samenwerken en dat er voldoende verbrandingslucht aanwezig is om gevaarlijke situaties te voorkomen. Door middel van de 4 Pa-test kan dit bewezen worden en kan men met een gerust hart genieten van de gezelligheid en warmte die een haard biedt.

Al met al is het waarborgen van voldoende verbrandingslucht bij een haard cruciaal voor de veiligheid in huis. De 4 Pa-test biedt een betrouwbare methode om dit te controleren en gevaarlijke situaties te vermijden. Voor mensen die zowel een haard als een afzuigsysteem gebruiken, is het raadzaam om deze test uit te voeren om er zeker van te zijn dat beide systemen probleemloos samenwerken. Op deze manier kan men optimaal genieten van de warmte en sfeer die een haard met zich meebrengt, zonder zich zorgen te hoeven maken over mogelijke risico's

RB Service, professioneel en vooruitstrevend schoorsteenexpert

RB service is een ervaren en toonaangevend bedrijf in de brede aanpak van schoorsteenproblemen.

Als lokale schoorsteenveger in Limburg en De Kempen helpen wij particulieren en bedrijven om hun schoorsteen in opperste staat te houden. Hiervoor gebruiken wij enkel de nieuwste technieken en het beste materiaal. Verwacht efficiëntie en persoonlijke service.

Gratis Offerte
Nu Bellen