Zonnepanelen reinigen

Zonnepanelen bevinden zich in de meeste gevallen op de helling van een dak en laat dat nu net de plek zijn waar vervuiling zeer snel optreedt. De zonnepanelen worden immers blootgesteld aan allerhande weersomstandigheden zoals regen, hagel, sneeuw,… en ook andere zaken zoals vogelpoep, stuifmeel, zandkorrels, … kunnen je zonnepanelen in een mum van tijd smerig maken. Je zonnepanelen reinigen is dan ook een absolute noodzaak als je van de kracht van de zon wilt blijven genieten.

Zonnepanelen reinigen: minsten 1 maal om de 5 jaar

Wanneer je zonnepanelen laten reinigen? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van het type van zonnepanelen dat je hebt. Gaat het om zelfreinigende zonnepanelen of glasplaten dan laat je de zonnepanelen best minstens 1 maal om de 5 jaar reinigen. Bij sterke verontreiniging door bijvoorbeeld stuifmeel uit omringende bomen of zware vogelpoep is een regelmatigere reiniging aan te raden. Heb je geen zelfreinigende zonnepanelen dan laat je de zonnepanelen best om de 8 weken reinigen. Twijfels over de reiniging? Aarzel dan om niet om bij het zonnepanelen reinigen advies te vragen aan de vakman in kwestie. Hij kan je normaal gezien perfect vertellen of je zonnepanelen aan een reinigingsbeurt toe zijn.

De gevolgen van vervuilde zonnepanelen

Is je zonnepanelen laten reinigen wel nodig? Het antwoord hierop is volmondig ja als je tenminste ten volle van je zonnepanelen wilt blijven genieten. Vervuilde zonnepanelen nemen minder zonnecellen op en dat resulteert in een verlies aan rendement van ongeveer 2 à 3% per jaar. Ze laten reinigen kost dus geld maar brengt ook geld op. Zonnepanelen reinigen is dan ook meer dan de investering waard. Bij vogelpoep bijvoorbeeld is reiniging zeker nodig aangezien dergelijke vorm van vervuiling voor permanente schade aan je zonnepanelen kan zorgen en dat wil je natuurlijk liever vermijden.

Bekijk meer